Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974 и GSM 0896 333 777, Управител 00359 898 592 660
Replicant's design allows for an infinite number of possibilities

Google Translate


Отглеждане на Райска Ябълка - Овощен Разсадник ЕЛИТ PDF  | Print |  E-mail
Written by elit74   
Friday, 20 January 2012 20:05

Райската ябълка (Malus diospyros) е вид растения от семейство Розоцветни (Rosaceae), произхожда от Китай и Япония.Значението и се определя от редовното и изобилно плододаване и голямата биологична стойност на плодовете. Плодовете съдържат 17-20% захари и над 70% в сушените, като 85-90% от тях е фруктоза, поради което са полезни за болни от диабет. Съдържат също протеини 0,33-1,18%, пектин, малко киселини 0,41-0,92%, танин 0,10-1,50%, соли,витамини(до 45mg% витамин C, до 6,3mg% каротин, до 39 mg% йод, витамините Р,Е и др.).Плодовете на повечето сортове райска ябълка са тръпчиви при беритбата и могат да се консумират в свежо състояние след съхранение в продължение на 20-30 дни. Плодовете могат да се сушат или преработват в сладка и конфитюри. Растенията се ценят и заради декоративните им качества - особено красиви са през есента, когато плодовете придобият жълто-оранжев цвят, а листата станат пурпурно-червени. У нас райската ябълка е разпространена предимно като единични дървета. Райската ябълка e дърво достигащо 10 м височина.Присадените растения встъпват в плододаване на 2-тата - 3-тата година след засаждането.За райската ябълка е характерно партенокарпното (без оплождане) плододаване. При осигурено опрашване и оплождане добивите се повишават и често достигат до 200-300 кг. от едно дърво.Райската ябълка е един от най-студоустойчивите субтропични овощни видове - по време на дълбокия покой издържа на температури до -20-22°С . От разпространените у нас сортове най-студоустойчив е сортът Костата. Поради късния цъфтеж (края на май-началото на юни) повреди по цветовете не са наблюдавани.
Вода.
Райската ябълка e влаголюбива овощна култура и изисква напояване ако валежите са  по-малко от 600-700 мм особено по време на наедряване на плодовете. Не е много взискателна към почвените условия.
Разстоянията на засаждане са 5 x 4 м.или 5 х 4.5 м.(За качествен овощен посадъчен материал свържете се с нас-
http://www.razsadnik-elit.com )
При създаване на промишлени насаждения от райска ябълка е необходимо осигуряване на
сортове опрашители  с цел повишаване на добивите. Растенията се формират на подобрена етажна или свободно-растяща корона.
Резитба на раиската ябълка.Много добре за нормалното плододаване и качеството на плодовете влияе ежегодната  резитбата, състояща се в просветляване, прореждане и съкращаване на плодните клонки с цел подмладяване на плододаващата дървесина. Най-продуктивни са клончетата с дължина 10-20 см.Плододалите клончета се премахват.Райската ябълка реагира много добре на торене.
Беритба на плодовете.Плодовете не се повреждат от леките есенни слани и могат да се оставят на дървото и след опадване на листата. Берат се при добиване на максимална едрина.Беритбата се извършва внимателно, с помощта на ножици, като дръжката на плода се реже до чашката за да се избегне загниването на плодовете. След беритбата плодовете на райската ябълка се нареждат в щайги на два реда като в долния ред чашките на плодовете са насочени надолу, а в горния - нагоре. Съхраняват се в тъмно, средно влажно помещение при температура около +1+2°С. Животът на Райската ябълка достига от 100-200 до 500 години.

Malus diospyros, Persimmon, Cachi, Caqui, Curmal japonez, Хурма
При използването на този текст посочете източника: (Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-elit.com)

Тагове: Отглеждане на Райска ябълка, слива сорт сортове засаждане производство дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници дърво продавам разсад овошки плодни дървета садене овошни дръвче овощни дървета храст търсене посадъчен материал,растителна защита резитба пръскане.

Last Updated on Thursday, 26 January 2012 00:24
 

Екзотични Овощни Видове - Овощен Разсадник Елит

Ново ! Декоративни Овощни

Ябълки                Круши
image1 image1
Праскови              Кайсия
image1 image1

Създадени Овощни Градини

Първа година            Втора година
image1 image1
Трета година                 Подложки
image1 image1

Овощен Разсадник Елит - Агра 2011

Механично Бране на Арония

Арония - Немският Опит ...

Засаждане на Арония

RocketTheme Joomla Templates