Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974 и GSM 0896 333 777, Управител 00359 898 592 660
...

Google Translate


Отглеждане на Арония Aronia melanocarpa - Овощен Разсадник Елит PDF  | Print |  E-mail
Written by elit74   
Monday, 16 January 2012 18:39
Предпосадъчната подготовка, засаждането на аронията и грижите по отглеждане на арония са подобни на тези при храстовидните ягодоплодни овощни видове. Растенията се засаждат на такава дълбочина, на каквато са били при производството на посадъчен материал.
Засаждане на аронията.Оптималната схема на засаждане е от 2 до 2,5 метра в редовете и от 3 до 3,5 метра между редовете.
Изисквания на аронията към почвата.Аронията вирее добре на най – различни почви, освен солените, мочурливите и каменистите. Но за да получаваме редовно добри реколти, трябва да я отглеждаме на добре напоени, леки и пропускливи почви.Най- подходящи за нея са песъчливо – глинестите и горските почви. Аронията е светлолюбива и много взискателна към температурата растение. Ако почвата е кисела, трябва да се внесе варовик.Издържа до минус 30-32 градуса.Добре се развива в предпланинските областис надморска височина 1 000-1200 м.и където сумата на валежите е по – висока, а и атмосферната влажност е повече.Климатичните условия у нас са подходящи за отглеждането на аронията и за получаване на добри реколти. Поради късният цъвтеж, за нея не са опасни късните пролетни застудявания, които често съсипват овощната реколта.
Резитба на аронията.След садене фиданките се съкращават на около 60-70 см.През следващите години (ежегодно) се оставят по 4-6 издънки,равномерно разположени.Едногодишните леторасти не се изрязват за да не се згъсти прекомерно храста.В добре оформен храст трябва да има 25-30 основни издънки,който са на различна възраст-1-2-3-4-5 и 6 годишни.През следващите години резитбата се изразява в премахването на счупените,згъстяващите храста,слабите и 6-годишните издънки. След 8-10-ата година трябва да се извърши резитба за подмладяване. При нея издънките се съкращават на 1 м височина от почвената повърхност. През следващите години добивите се получават (и увеличава) от новоизрастналите клони. Качеството на плодовете също се повишават значително в сравнение със застарелите храсти. Такава резитба се се извършва периодично през 3-4 години.
Ежегодно се извършват 3-4 обработки на почвата за разрохването и унищожаването на плевелите на дълбочина около 10 см в междуредията и около 5-6 см вътре в реда, като се внимава да не повредят корените, а по-дълбоката оран се извършва при внасяне на торовете.
Торене на аронията. През 2-3 години при плододавщите насаждения се извършва торене с оборска тор, фосфор и калий. Те се внасят с есенната оран на дълбочина не повече от 20 см. Ориентировачните норми са: оборска тор 3 т/дка, Фосфор – 10-15 кг/дка и Калии –12-15 кг/дка (активно вещество).
Поливане на аронията.Аронията е взискателно растение към влагата, затова за получаване на високи добиви напояването е от голямо значение. За ней най-критични са засушаванията по време на наедряване и зреене на плодовете през месеците юли и август. Тогава задължително се полива минимум 3-4 пъти месечно.
Средният добив от декар е около 800 - 1000 кг.,при добро отглеждане до 2000 кг/дка.
При беритбата на арония предназначените за преработка плодове се събират без щитчета, а плодовете, които ще се съхраняват по-дълго, се откъсват заедно с щитчетата, като се внимава да не се нараняват клончетата.
ДОСЕГА НЕ СА УСТАНОВЕНИ НЕПРИЯТЕЛИ И БОЛЕСТИ НАПАДАЩИ АРОНИЯТА!
Това я прави много ценен овощен вид,за което отглеждане не се изисква влагането на много средства.
Aronia melanocarpa, Aronia, Sorbus melanocorpa, Арония черноплодная
При изполването на този текст посочете източника:
(Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-elit.com

Тагове: Отглеждане на арония, търсене на арония, арония посадъчен материал, арония бг, растение арония, производство на арония фиданки разсадник разсадници сортове дървета овошни дръвчета,дърво дръвче цена цени,обяви продавам разсад плод овощарство,овощни градини, Fruit Nursery Tree Aronia melanocarpa, Aronia, Sorbus melanocorpa.
Last Updated on Sunday, 29 January 2012 03:45
 

Екзотични Овощни Видове - Овощен Разсадник Елит

Ново ! Декоративни Овощни

Ябълки                Круши
image1 image1
Праскови              Кайсия
image1 image1

Създадени Овощни Градини

Първа година            Втора година
image1 image1
Трета година                 Подложки
image1 image1

Овощен Разсадник Елит - Агра 2011

Механично Бране на Арония

Арония - Немският Опит ...

Засаждане на Арония

RocketTheme Joomla Templates